Warmtepomp van Bosch
Bosch warmtepomp installateur
De beste Bosch warmtepomp kopen? Nederland wordt steeds duurzamer. Hierom zijn er verschillende alternatieven voor de cv-ketel. De warmtepomp is daar een goed voorbeeld van. Via deze pagina vergelijk je praktische info over type systemen, prijzen van de installaties, en ervaringen met de warmtepompen van Bosch.
Stappenplan warmtepomp installeren
- Check eerst welke type warmtepompen geplaatst kunnen worden in jouw huis.
- Selecteer de installatie die matcht bij jouw huis en beoogde kostenplaatje.
- Vergelijk de prijzen en ga voor een echte Bosch warmtepomp installateur. Check altijd referenties, keurmerken en certificaten.
- Laat het warmtepompsysteem ontwerpen. Dit moet namelijk volledig passen bij jouw woning.
- Laat alles op de juiste manier installeren. Het liefst door de installateur van de adviseur.
- Bekijk of het systeem werkt. Het onderhoudsboek en de garanties berg je veilig op.
- Vraag de subsidie op via RVO.nl. Bekijk ook de Ariston warmtepomp.
Welke woning is geschikt?
- Gevel vloer en dak zijn goed geïsoleerd (kierdicht).
- Heb je HR++ glas of zelf triple glas in de woning?
- Vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.
- Een geschikte ruimte voor plaatsing van het warmtepompsysteem (+ boiler).
- Soms ook nodig: de mogelijkheid voor een buitenunit.
Welke Bosch warmtepomp past in mijn woning?
Bosch biedt een hele wirwar aan warmtepompen, geschikt voor praktisch elke woning (zoals de Compress 3000 EWT). Wat jij wil weten is, welk systeem sluit aan bij mijn ideaalplaatje? Daarom bekijken we beknopt de meest populaire systemen.
1. Lucht/lucht warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmde lucht. Lucht-lucht is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Misschien informatief: warmtepomp installateur Assen.
2. Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp neemt ook warmte uit de lucht. Vaak gaat het om buitenlucht, ventilatielucht of omgevingslucht. Deze warmte draagt zorg voor verwarmd water. Dit wordt op zijn beurt gebruikt voor radiatoren/vloerverwarming + water om te douchen. Dit zien we ook terug als een ventilatiewarmtepomp. Nieuwsgierig? Ga een Boschketel bestellen met subsidie.
3. Bodem-water warmtepomp
Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
4. Water-water warmtepomp
Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer.
5. Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel. Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht. Neem nu een warmtepomp aanleggen in Het harde.
Bosch CV ketel met hybride warmtepomp
Heb je thuis al een warmtepomp hangen? Of afgelopen jaar een nieuwe CV ketel laten installeren? Veel mensen hebben niet de kennis dat je deze twee apparaten met elkaar kunt verbinden. De CV-ketel in combinatie met warmtepomp (genaamd hybride systeem) kenmerkt zich door een goed rendement. De prijs van een hybride installatie is een stuk lager in verhouding tot een volledig elektrische oplossing (bekijk ook Bosch warmtepomp prijzen december 2024). Voordelen van een hybride systeem zijn: goedkoop, in een dag aangelegd, en je huis hoeft niet direct helemaal over de kop (En er is Bosch subsidie). Groot nadeel is dat jouw gasaansluiting behouden blijft: het systeem kan niet zelfstandig opereren. Een gasketel met warmtepomp is over een flink aantal jaar niet toegestaan. Per 2050 zal geen enkel huis nog gas gebruiken.
Ervaringen
Ben jij in het bezit van een milieuvriendelijke installatie ? Een hybride of zelfs een full electric systeem? Wij zijn nieuwsgierig naar ervaringen met Bosch warmtepomp. Bruikbaar voor mensen die over willen stappen naar een verantwoorde verwarmingsbron.