Warmtepomp Susteren

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Door warmtepompspot.nl ontdek je nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Susteren. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle onmisbare info en check prijzen van een installateur in Susteren!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Susteren? Op onze website check je praktische tips en adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en jij bekijkt eenvoudig alle details.

  1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Susteren?
  2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
  3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
  4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Susteren?
  5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Susteren

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Susteren onmisbaar. Het selecteren van een erkende installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Kensa warmtepompen). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

  • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

    Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

  • BRL 6000 erkenning

    Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

  • STEK-certificaat

    Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

  • Uneto-VNI brancheorganisatie

    Check of de installateur lid is van deze organisatie

  • Dutch Heat Pump Association

    Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

  • OK CV keurmerk

    Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen oktober 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.750 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €7.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Susteren.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

  • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
  • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
  • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
  • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Drouwenermond.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot zo’n €21.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, AWB, Remeha, Atag, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch type. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Susteren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Susteren

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Susteren te analyseren.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €4000 €2000 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €3700 €4000 14,5 jaar
Water-water €17900 €4900 €5700 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Echt-Susteren?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel gezinnen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Echt-Susteren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Susteren kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2250 en €5250. Het totale bedrag heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Remko HTS 90 Stuttgart geeft jou €1.900,00 subsidie en voor de Climaveneta BRAN2 0031t krijg je €1.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Susteren

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Mirns plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2600 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €330 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen