Warmtepomp Uitdam

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is de warmtepomp. Geholpen door deze website achterhaal je alle informatie voor een warmtepomp in Uitdam. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Uitdam!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Uitdam? Op deze pagina ontdek je zinvolle informatie. Druk op een van de vragen hieronder, en check ogenblikkelijk alle info.

  1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Uitdam?
  2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
  3. Hybride of full electric warmtepomp?
  4. Wat kost een warmtepomp in Uitdam?
  5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Uitdam

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Uitdam noodzakelijk. De zoektocht naar een erkende installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Remeha). Hoe herken je een vakkundige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

  • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

    Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

  • BRL 6000 certificaat

    Speciaal voor grond-warmtepompen

  • STEK-erkende installateurs

    Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

  • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

    Check of de installateur hier is ingeschreven

  • Dutch Heat Pump Association

    Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

  • Het OK CV logo

    Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen oktober 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.250 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €5.500 – €6.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Uitdam.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

  • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
  • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
  • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
  • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Erica.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 – €18.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Atag, AWB, Intergas, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Uitdam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Uitdam

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Uitdam te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1900 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €5700 €3700 9 jaar
Water-water €17400 €5300 €4700 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Waterland?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel gezinnen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Waterland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Uitdam is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1200 tot €5850. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Samsung Eco Heating System TDM 7 kW geeft jou €1.750,00 subsidie en voor de Climaveneta NX-N /LN-K 0182P krijg je €4.550,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Uitdam

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Nieuwolda plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €305 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen