Warmtepomp van SmartHeat
SmartHeat warmtepomp installateur
Een passende SmartHeat warmtepomp kopen? Nederland wordt steeds duurzamer. Daarom heb je inmiddels de keuze uit reusachtig veel alternatieven voor de hr-ketel. De warmtepomp is een populaire installatie. Met behulp van deze website bekijk je praktische info over de verschillende apparatuur, de prijzen van de systemen, en ervaringen met de warmtepompen van SmartHeat.
Stappenplan warmtepomp installeren
- Check eerst welke warmtepomp installaties geschikt zijn voor jouw huis.
- Selecteer de installatie die past bij jouw huis en natuurlijk het budget.
- Vraag offertes op en selecteer een erkende SmartHeat warmtepomp installateur. Vraag altijd om certificaten en ervaringen van anderen.
- Laat het warmtepompsysteem ontwerpen. Het moet volledig bij jouw woning en situatie passen.
- Zorg dat alles netjes wordt geïnstalleerd. Dit is een complex en tijdsintensieve klus.
- Check of alles goed is aangesloten. Informeer naar garanties en onderhoudscontracten.
- Vergeet niet de subsidie aan de vragen. Bekijk ook de ZBPro warmtepomp.
Welke woning is geschikt?
- Gevel, dak en vloer zijn 100% kierdicht en goed geïsoleerd.
- Beschikt het over (minimaal) HR++ glas of triple.
- LT radiatoren of vloerverwarming zijn essentieel.
- Voldoende ruimte (naast de CV) voor de warmtepomp met optionele boiler.
- In geval van all-electric: locatie voor grondboring / lucht-unit.
Welke SmartHeat warmtepomp past in mijn woning?
SmartHeat biedt een ruim aanbod met warmtepompen, relevant voor bijna iedere woning (zoals de Bravour-i 010 WWi). Maar, welk apparaat strookt met mijn wensen? Onderstaand behandelen we kort & bondig de meest populaire systemen.
1. Lucht/lucht warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar warme lucht voor in huis. Lucht-lucht kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Lees verder over warmtepomp installateur Wageningen.
2. Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp neemt ook energie uit de lucht. Dit kan zijn ventilatielucht, omgevingslucht of buitenlucht. Deze lucht wordt ingezet voor water op hoge temperatuur. Dit wordt op zijn beurt gebruikt voor verwarming + warm tapwater. Dit kennen we ook als een ventilatiewarmtepomp. Interesse gewekt? Ga een SmartHeatketel bestellen met subsidie.
3. Bodem-water warmtepomp
De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
4. Water-water warmtepomp
Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp heeft ook een koelende functie.
5. Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel. De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht. Bezoek de pagina warmtepomp aanleggen in Uitgeest.
SmartHeat CV ketel met hybride warmtepomp
Staat er in je woning al een warmtepomp? Of afgelopen jaar een actuele HR-ketel laten plaatsen? Nederlanders hebben niet de kennis dat beide componenten goed te combineren zijn. Zo’n cv ketel in combinatie met warmtepomp (ook wel hybride genoemd) kenmerkt zich door een goed rendement. De prijs van een hybride installatie is veel goedkoper dan een volledig elektrisch systeem (zie SmartHeat warmtepomp prijzen december 2024). Drie argumenten waarom de hybride pomp zo in trek is: goedkoop, simpel aan te leggen, en je huis hoeft niet direct helemaal over de kop (En er is SmartHeat subsidie). Let op: houd er rekening mee dat jouw gasaansluiting behouden blijft: het heeft altijd nog de CV nodig. Een gasketel met warmtepomp is op lange termijn niet afdoende. In het jaar 2050 zijn er alleen nog woningen zonder gas.
Ervaringen
Verwarm jij jouw woning al duurzaam? Een hybride of zelfs een standalone pomp? Graag horen wij over jouw ervaringen met SmartHeat warmtepomp. Bruikbaar voor woningbezittersdie bezig zijn met een “groene” bron van energie.