Water systemen: Warmtepompen zijn de laatste tijd een erg goede optie geworden om uw huis op een bewuste manier van verwarming te voorzien. Nu deze energiezuinige systemen op een grootschalig niveau worden geproduceerd, is de prijs van een warmtepomp aanzienlijk gezakt. De aanschaf van een water warmtepomp is nog steeds een grote investering, maar op langere termijn is het een erg rendabele investering.
Werking water-warmtepomp
Warmtepompen werken doordat ze energie uit de omgeving onttrekken en deze energie te gebruiken om uw huis van warm water te voorzien. Een water warmtepomp haalt deze energie uit grondwater; bij de aanleg van een warmtepomp moet dus ook een leiding gegraven worden die het grondwater bereikt. Doordat reguliere radiatoren niet aansluiten bij een warmtepompsysteem, zult u uw radiatoren moeten vervangen door lage temperatuur verwarming.
Voordelen van een water warmtepomp
Voordat u begint aan zo’n ingrijpende verbouwing, wilt u natuurlijk weten wat de voordelen hiervan nu precies zijn. Warmtepompen hebben een aanzienlijk hoger rendement dan normale cv-installaties (zo’n 300%!) en dat zult u flink gaan merken aan uw energierekening. Doordat er voor deze manier van verwarmen weinig tot geen fossiele brandstoffen nodig zijn, is dit ook nog een erg milieubewuste keuze. Het is dus zeker het overwegen waard! Bekende systemen zijn die van Remeha, Vaillant en Inventum.
– – –
Lucht systemen
Lucht warmtepompen pompen het verwarmde water rechtstreeks door de radiatoren van het verwarmingssysteem en verwarmen uw woning dus zonder gasverbruik en zonder opslagvat. Voor het sanitair water is wel een boiler nodig. De prijs van een systeem voor de aankoop en installatie ligt al snel rond de €25.000, een flinke investering dus. Maar deze prijs hoeft u niet in uw eentje op te brengen. U komt namelijk in aanmerking voor een subsidie. Deze subsidies staan wel op het punt van veranderen. De Nederlandse regering is van plan het fiscale voordeel, dat men tot nu toe geniet bij de aanschaf van een warmtepomp, af te schaffen. De subsidies voor een warmtepomp zijn beschikbaar via de ISDE constructie.
De opbrengst en terugverdientijd van een warmtepomp
Lucht warmtepompen hebben een jaarverbruik van gemiddeld 2.500 kWh. De eigenaar van de warmtepomp gebruikt zelf gemiddeld 3.000kWh. Het komt er dus op neer dat u, om compleet onafhankelijk te worden van de energieleverancier, zo’n 5.500 kWh aan elektriciteit op moet wekken. Wat is dan de terugverdientijd? Er van uitgaande dat uw jaarrekening met een lucht warmtepomp op 0 uitkomt, en met een gemiddeld energieverbruik, bespaart u gemiddeld zo’n €1.600 per jaar. Om te kijken in hoeveel tijd u de warmtepomp terugverdiend zou hebben, moet er rekening gehouden worden met een stijging van de energieprijzen (ongeveer 8,5% per jaar). Het komt er dan dus op neer dat u de warmtepomp na ongeveer 10 jaar heeft terug verdiend. Het maakt niet uit of je nou in Zwolle, Meppel of Tilburg woont; overal kan zo’n systeem geplaatst worden.