In het nieuws hoor en lees je regelmatig van alles over de nieuwe wetgeving m.b.t. het gasverbruik. Mag ik nog een CV-ketel? Wanneer moet mijn woning gasvrij zijn? Hoog tijd om een en ander eens op een rijtje te zetten. Je kunt hier direct een offerte opvragen voor een nieuwe warmtepomp.
De geschiedenis van het aardgasnetwerk
In de jaren zestig werd zo’n beetje heel Nederland aangesloten op het aardgasnet. Onze opa’s en oma’s verwarmden hun woning vroeger met behulp van kolen. In de jaren 60 werden Nederlandse huizen voor het eerst aangesloten op het aardgasnetwerk. Hoeveel woningen zijn er eigenlijk al aangesloten? In Nederland staan er in totaal 7,7 miljoen woningen. Maar liefst 93% van deze woningen is aangesloten op het aardgasnetwerk. Binnenkort gaat er een wet in waardoor het niet langer meer verplicht is om een woning aan te sluiten op het aardgas. Lange tijd was dit wel het geval.
Hoeveel woningen moeten er van het gas af?
Alleen al in de eerste helft van 2018 zijn er duizenden nieuwe woningen bijgekomen met aardgas. En dat is best wel zonde, gezien de doelstelling om in 2050 helemaal energieneutraal te zijn. Dan moeten er elke maand liefst 18.000 woningen van het aardgas af. Het kabinet heeft gezegd dat ze voor het einde van deze regeerperiode 30.000 tot 50.000 woningen per jaar gasvrij kan maken. Maar dit is nog helemaal niet zo zeker. Diederik Samson maakt namens het kabinet afspraken over de klimaatdoelstellingen. Hij heeft een duidelijke opdracht: 2 miljoen huizen van het gas af in 2030. Dat is al over 12 jaar!
Als dat in 2050 dus voor alle huizen moet gelden, dan moet er per jaar bij 200.000 woningen de gaskraan helemaal dicht. Daarbij is voor deze huizen natuurlijk ook een alternatieve warmtebron nodig. Dit is een gigantische klus! Binnenkort kun je jouw huidige cv-ketel niet meer vervangen voor een nieuwe cv-ketel. Je zult dan verplicht over moeten stappen op een duurzame energiebron. De meest voor de hand liggende bron is de warmtepomp. Indien jouw budget het toelaat kun je dit uitbreiden met een zonneboiler (warm water), en zonnepanelen zodat je de toenemende vraag naar stroom zoveel mogelijk zelf kunt dekken. Bekijk nu de mogelijkheden in Amsterdam, Maastricht en Rotterdam.